ОУ "Никола Й. Вапцаров"
Основно училище в град Казанлък
Основно меню

История

В духа на вярата и романтиката на поета Никола Вапцаров, училището повече от столетие изгражда собствена атмосфера и духовен облик за съхраняване на традициите в българското образование – в Казанлък и региона.

ОУ „Никола Йонков Вапцаров" е наследник на първото средно училище в гр. Казанлък, открито през 1883 година. Обособява се като Единно средно училище през 1952 г. вече с патрон – поетът Никола Йонков Вапцаров. През 1975 г. се преструктурира в Единно средно политехническо училище – ЕСПУ, а през 1990 г. с решение на ОБНС и МНП – в Основно училище.

Амбициите на ръководствата и цялостната работа на екипа през годините закономерно намират своя израз в съответните признания , отличия и награди, повечето от които - национални:

1957 г. – орден „Кирил и Методий"- трета степен от Президиума на Народното събрание;
1986г. – флаг „Първенец" на МНП и на ЦК на СБУ;
1983 г. – златен медал на шести републикански фестивал на художествената самодейност за театралната постановка „Покана от Париж" на П. Панчев. С този спектакъл започват творческия си път актьорите Дарина Павлова и Тодор Янкулов;
1983 г. - сребърен медал на шести републикански фестивал на художествената самодейност за групата по художествено слово. Заедно с това в училището се сформира и развива дейност Състав за танци на народите с художествен ръководител Алла Ангелова;
1983 г. – първият ученически културно-туристически обмен с училища от Санкт Петербург и Сент Ерблен;
1983 г. - републикански шампион на четирибой в леката атлетика;
1984 г. – участие в международен четирибой, лека атлетика, в Полша;
1987 г. – републикански шампион в щафета „Четири по сто";
1989 г. – рекорд и първо място в щафета „Райна княгиня";
1988 г. - голямата награда „Дико Илиев" в Националното надсвирване на младежки духови оркестри във Вършец за духовия оркестър на училището - многократен носител и на международни награди от фестивали във Франция, Дания, Италия, Чехословакия и др.;
1988 г. – постановката „На добър час" на театралната студия на училището реализира повече от 50 спектакъла на сцените на читалищата в цялата община;
1994 г. – мюзикълът „Буратино" - постановка на театралната студия, с участието на ученици от музикалните паралелки;
1999 г. - издаване на училищен вестник „Щурец".
Всички тези завоевания, а и още много други, превръщат училището в своеобразен културен институт за града, което дава възможност днес Вапцаровци да откликват на предизвикателствата на 21-ви век.

Началото на специализираното обучение в областта на изкуството започва с първата музикална паралелка през 1990 г. Две години по-късно в училището постъпват и даровити деца в първата паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство. През 1994 г. с приема на 24 първокласници в класа по спортни танци се създава един специфичен атрактивен облик на училището.

Днес младите музиканти, художници, танцьори се изявяват успешно на концертния подиум, в изложбените зали, в състезания по спортни танци, в общоучилищни и градски празници и национални конкурси. Резултат от ефективното обучение, което е и атестат за работата на педагогическия екип, е традиционно силното представяне на ученици от ОУ „Н. Й. Вапцаров" на олимпиади, спортни състезания и конкурси.

Заниманията се водят в изключително добре поддържана сграда, парк и спортна площадка в западната част на града. Кабинетите са добре оборудвани, а богато озеленените коридори допълват естетиката на цялото училище. Най-новата придобивка е модерно обзаведената компютърна зала, в която децата имат възможността да правят първите си стъпки в информационните технологии и да ползват Интернет.

От 1998 г. стартира ранното чуждоезиково обучение по английски език. През първите две учебни години то е осъществявано от преподавател на Корпус на мира – САЩ - г-ца Джени Клипинг. ОУ „Н. Й. Вапцаров" поддържа добри отношения с посолството на САЩ у нас. Резултат от двете посещения, които американският военен аташе, полковник Уилям Хол, направи в училището, са отзивите му, че всеки би се гордял да бъде наш възпитаник.

От 2003 г. датират взаимоотношенията на ОУ „Н. Й. Вапцаров" с Унгарския културен институт. Реализирани са няколко съвместни проекта със съдействието на унгарския културен аташе –г-н Георг Сонди.

 

Наш приятел и скъп гост на празниците ни е племенницата на патрона на училището, поета Никола Вапцаров - Мая Вапцарова. Всяка година учениците имат възможността да се срещат с интересни личности: писатели, художници, историци, ветерани, спортисти, дори рок-музиканти.