ОУ "Никола Й. Вапцаров"
Основно училище в град Казанлък
Основно меню

Урок по програмата "Научи се да даряваш"

Сдружение "Бъдеще за децата"  се чувства положително в ОУ "Н. Й. Вапцаров" - Гр Казанлък.

 

 

По покана на госпожа Лилия Рачева от ОУ ,,Никола Йонков Вапцаров"- Казанлък бяхме в час! ???????????? Гостувахме в часа на 4-ти б клас и направихме заедно урок по програмата "Научи се да даряваш". Сдружение "Бъдеще за децата", Maria Gineva и Nevena Trifonova разказаха своята история - от кого, как и кога е създадена организацията, какви професии и специалисти работят в подкрепа на децата и семействата... Разговаряхме за дарителството, доброволчеството, връзката между тях и какво мотивира хората да го правят. Дали това е личен избор, призвание, благодарност, съпричастност - или всичко Заедно?! Накрая сред гора от ръце, изникнаха и техните въпроси. ????Надяваме се, да ви е било интересно и полезно мили деца, и дано сме успели да отговорим на очакванията ви!
На финала, си обещахме да направим нещо Заедно за БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА в Казанлък, а защо не и в България!?
„Научи се да даряваш“ е базирана на американската система Learning to give и се реализира от Български дарителски форум (БДФ) за осма поредна година.
Програмата е подходяща за ученици от 1-ви до 12-ти клас и дава теоретични знания и възможност за практически проекти по теми, свързани с дарителството, доброволчеството, гражданското участие, демократичните ценности. Включва още много и разнообразни теми, ключови за развитието на децата като отговорни, чувствителни и уверени хора: грижата за животните и околната среда, толерантността към различието, спазването на човешките права, участието ни в демократичните процеси, реакции при природни и хуманитарни кризи, развитие на лидерски умения и т.н. Програмата по естествен начин въвлича децата, родителите и местната общност в съвместни инициативи и проекти.
„Научи се да даряваш‘ се реализира с подкрепата на Министерство на образованието и науката.