ОУ "Никола Й. Вапцаров"
Основно училище в град Казанлък
Основно меню

Ден на европейските автори

Днес – 27.03.2023 г. – в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ се проведе Ден на европейските автори чрез четене на глас от български детски автор – г-жа Анета Дучева. Инициативата за провеждане на това събитие е на г-жа Мария Габриел, Европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.
Интересната среща се проведе с учениците от IV „б“ клас. С г-жа Анета Дучева, както и с нейните произведения, децата се познават още от първи клас. Тя с удоволствие прие поканата ни да гостува днес и да ни прочете своята приказка „Старата гара“.
Макар и чрез Скайп, контактът между децата и писателя беше жив, емоционален и пълноценен.
Много въпроси породи произведението. Много въпроси зададе и г-жа Дучева. Децата размишляваха и споделяха с охота. Въпреки малкия си жизнен опит, учениците успяха да стигнат до извода, че по-ценно от изпитаното приятелство няма. Разбраха, че прошката е нужна и трябва да прощаваме.
Най-изненадани останаха децата, когато получиха предложение от г-жа Дучева да направят малка импровизирана драматизация. Разбира се, желаещи веднага имаше. След напътствия от страна на писателя, малките артисти направиха опит да пресъздадат чувствата, които вълнуват героите в приказката. Забавлението беше гарантирано.
Накрая и децата изненадаха Анета Дучева. Знаейки за предстоящата среща, те работиха доста време върху едно от любимите им произведения „Феята Тея“ от книгата „Лунната люлка“. Целият им труд е събран в електронна книжка, която ѝ предоставиха като подарък.
Денят на европейските автори даде възможност на учениците да бъдат докоснати от емоции, умело вплетени от писателя Анета Дучева в приказка, даваща ценна поука.